www.taxslovenia.com

Poslovanje v Nemčiji

Minimalne urne postavke za delo v Nemčiji

Zakonsko določena minimalna urna postavka za delo v Nemčiji je od 1. 1. 2017 znašala 8,84 EUR na uro. Minimalna urna postavka se je 1. januarja 2019 povečala na 9,19 EUR in 1. januarja 2020 se bo ponovno zvišala na 9,35 EUR.

Za več informacij o minimalnih urnih postavkah za delo v Nemčiji za leto 2018/2019, kliknite tukaj.

Napotitev delavcev na delo v Nemčijo

Nemški Zakon o napotenih delavcih (nem. Arbeitnehmer-Entsendegesetz) ureja
minimalne pogoje za delo in plačilo, socialno varnost in tudi morebitne obveznosti
poročanja nemškim organom (odvisno od panoge).

Za več informacij, kliknite tukaj.

Novosti pri posredovanju delovne sile v Nemčiji (ÄUG)

V Nemčiji je bila sprejeta sprememba Zakona o posojanju delovne sile (Arbeitnehmerüberlassungsgesetz – AÜG), ki vpeljuje dodaten red na trgu delovne sile. Za več informacij o ÄUG, kliknite tukaj.

Pridobitev davčne številke za podjetja in dovoljenje "Freistellung"

Slovenski izvajalec mora zaradi korespondence z nemškim davčnim organom kot tudi zaradi predložitve pri naročniku storitve, pred vstopom na nemški trg pridobiti nemško davčno številko. Pri prvem zaprosilu za davčno številko v Nemčiji, slovensko podjetje običajno avtomatično pridobi tudi dovoljenje za oprostitev 15% gradbenega davka. Za več informacij o pridobitvi davčne številke in dovolitvi za oprostitev gradbenega davka, kliknite tukaj.

Prijava delavcev pred vstopom v Nemčijo (Zoll prijava)

Slovenski delodajalci, ki storitve s svojimi delavci izvajajo v Nemčiji, morajo pred začetkom dela to storitev prijaviti. Po prijavi napotenega delavca v Nemčiji na določenem naslovu, le-ta prejme v roku 4-6 tednov na ta naslov tudi svojo davčno številko, ki ostaja nespremenjena celo življenje. Za več informacij o prijavi, kliknite tukaj.

SOKA BAU

SOKA-BAU pomeni »Service+Vorsorge für die Bauwirtschaft«. Slovenska gradbena podjetja, ki opravljajo delo na nepremičninah v Nemčiji in tja napotujejo na delo svoje delavce, se morajo registrirati pri SOKA-BAU pred začetkom opravljanja dela. Razlog uvedbe SOKA-BAU v  Nemčiji je specifika gradbeništva, ki je izjemno sezonsko naravnano. V dejavnosti gradbeništva se zgodi tudi največ delovnih nesreč. za več informacij o SOKA BAU, kliknite tukaj.

Storitve in cene

Na podlagi nemškega zakona o višini nadomestila za davčnosvetovalne storitve (StBVV, teuerberatervergütungsverordnung) navajamo naš cenik za opravljanje podpornih storitev v Nemčiji.

E: pisarna@gobbs.eu  /  T: 059 071 706  /  www.taxslovenia.com